
Elvita Prevent
Bohater, który wspiera zdrowotność roślin ogrodniczych. Wysoka koncentracja miedzi oraz małe rozmiary jej cząsteczek zapewniają bardzo dobre pokrycie roślin, dzięki czemu Elvita Prevent efektywnie odżywia uprawy: warzywnicze, sadownicze i jagodowe, a dodatkowo wpływa na ograniczenie występowania chorób bakteryjnych i grzybowych.
W sadach jabłoniowych wspiera ochronę m.in. przed rakiem kory i zarazą ogniową. W uprawie wiśni i czereśni chroni przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych. W uprawach owoców jagodowych zastosowanie nawozu miedziowego ograniczy występowanie białej i czerwonej plamistości liści, antraknozy i bakteryjnej kanciastej plamistości liści. Zastosowanie produktu w uprawach warzywniczych ogranicza występowanie bakterioz, szczególnie w warzywach kapustnych.
1 litr produktu Elvita Prevent waży 1,85 kg, co świadczy o niezwykle wysokiej koncentracji i gęstości. Ta cecha wpływa na skuteczne pokrycie liści.
Specyfikacja
Wiśnie, czereśnie: 1,4-1,8 l/ha
Śliwy: 1,25-1,8 l/ha
Brzoskwinie: 2,5-3,5 l/ha
Ziemniaki: 1,5-1,8 l/ha
Zboża: 0,3-0,5 l/ha
Pomidor, papryka: 1,25-1,5 l/ha
Ogórek: 1,4-1,6 l/ha
Pozostałe uprawy: 0,3-0,6 l/ha
Skład

Doświadczenie
Przy użyciu ręcznego opryskiwacza naniesiono na szklaną powierzchnię nawóz Elvita Prevent. Celem tego doświadczenia była ocena skuteczności pokrycia i przylegania nawozu do powierzchni roślin. Dowiodło ono, że z uwagi na wysoką koncentrację substancji aktywnej preparat przylega bardzo dobrze. Zwiększa to odporność na zmywanie cieczy roboczej z roślin, a w rezultacie zapewnia ich lepsze i dłuższe zabezpieczenie. Ponadto bardzo małe cząsteczki miedzi zapewniają doskonałą penetrację i dokładne pokrycie newralgicznych miejsc roślin, takich jak: rany po cięciu, uszkodzeniach, czy też zmiany chorobowe.
